Min Camino-rejse startede i Københavns Lufthavn, hvor jeg fløj til Bordeaux i Frankrig. Jeg ankom om aftenen og havde booket et hostel. Dagen efter spiste jeg morgenmad i den hyggelige by, som jeg desværre ikke nåede at udforske meget, inden jeg kl. 10 havde et tog mod Saint-Jean-Pied-de-Port (SJPDP). Toget havde et skift i Bayonne, inden jeg var helt fremme i SJPDP kl. 13.40. Allerede på stationen i Bordeaux spottede jeg andre med rygsække og tænkte straks, at de var på vej mod samme eventyr som mig.
Dette indlæg indeholder affiliate links, hvilket betyder, at hvis du køber igennem dem, så tjener jeg en lille provision. Alt, jeg deler, er anbefalinger, og ting jeg selv har købt.
På stationen i Bayonne stak en anden pige pludselig sine støvler frem mod mine og sagde: “Se, vi har samme vandrestøvler!” Pigen hedder Adi og kommer fra Israel, og det skulle vise sig at blive min bedste veninde på hele Caminoen. Det er så vildt at tænke tilbage på. Vi gik meget sammen i starten af Caminoen, splittede op og mødtes tilfældigt igen. Senere kom hun et par dage foran mig og ankom også til Santiago to dage før mig. Hun endte med at vente på mig i Santiago, og vi gik de sidste kilometer sammen i mål (hun for anden gang).
Der var gensynsglæde og det var en virkelig god afslutning på Caminoen. Vi havde begge oplevet så meget undervejs, både hver for sig og sammen, så det var virkelig rart at have hende at tale med, da rejsen pludselig var slut. Jeg føler mig meget heldig, at jeg mødte hende. Tilfældigheder er vilde – tænk at vi mødtes på vej mod Caminoen og endte med at få så stor betydning for hinanden.
Det var lidt et sidespring – tilbage til starten. At ankomme til SJPDP var noget af det mest magiske! Jeg kan slet ikke beskrive, hvor hyggelig den by var. Generelt hele stemningen, personer fra hele verden med rygsække på ryggen, samtaler og smil, og en atmosfære fyldt med spænding over det eventyr, der snart ville begynde. Det var simpelthen så fedt; jeg var helt høj over at være der. Der var noget særligt over, at vi alle var der af den samme grund. Vi var så mange nationaliteter samlet på ét sted, men vi følte os på en måde så ens, fordi vi var spændte og nysgerrige på det samme.
Jeg havde hjemmefra booket min første overnatning, mest fordi jeg følte, det var rart at vide, hvor jeg skulle sove den første nat. Det var et superfint og hyggeligt sted, men jeg følte, hele byen var hyggelig, så jeg er sikker på, at der også var mange andre gode steder at overnatte.
Andre måder at starte Caminoen
Det var meget forskelligt, hvordan folk var kommet til SJPDP. Nogle var fløjet til Biarritz, som er den nærmeste lufthavn, og tog en taxa derfra. Jeg selv havde også overvejet at flyve til Bilbao og tage et tog derfra – det ville også have taget cirka fire timer til SJPDP. Jeg holdt mest øje med, hvilke fly der var billigst for mig. Nogle vælger også at starte deres Camino i Spanien, enten i den første by over grænsen, Roncesvalles, eller Pamplona, som man kommer til efter cirka tre dage. Jeg vil personligt helt klart anbefale at starte i SJPDP, fordi byen var fuldstændig magisk.
Læs også Camino pakkeliste – erfaringer undervejs, Caminotanker og Overnatninger på Caminoen.
Napoleonspasset eller Valcarlos-ruten
Fra SJPDP til Roncesvalles er der to hovedruter, som man kan vælge imellem. Den mest populære rute er Napoleonspasset, som går over Pyrenæerne, og som skulle have de vildeste udsigter undervejs. Ruten er dog ikke tilgængelig i vinterhalvåret fra omkring 1. november til 31. marts på grund af farlige vejrforhold som sne og is. Jeg startede i midten af marts og gik derfor Valcarlos-ruten, som er 24 kilometer lang og går gennem lavere terræn via Valcarlos-dalen. Den har en mere moderat stigning og passerer gennem skove og små landsbyer. Jeg gad virkelig godt have oplevet udsigten fra toppen af Pyrenæerne, men jeg synes nu også, at ruten gennem Valcarlos-dalen var virkelig smuk.
Pilgrimspas
Når man går Caminoen, skal man have et pilgrimspas, som er beviset på, at man går Caminoen. Det skal især bruges, hvis man vil kunne sove på de albergues, som kun tager imod pilgrimme. Passet er en simpel lille folder, hvor man får et stempel hvert sted, man overnatter. Undervejs kan man også få stempler på caféer eller i kirker. Pilgrimspasset er også nødvendigt, hvis man ønsker at modtage en Compostela, som er et certifikat, der viser, at man har gennemført pilgrimsrejsen.
Kom med til NZ gennem mine mails et par gange om måneden